Webshop beginnen? Wij helpen en adviseren je met deze tips!

webshop beginnen tips

Wellicht denk je er al een tijdje over na, maar weet je niet waar en hoe je moet beginnen met het starten van een webshop. Wij helpen je op weg met de onderstaande tips om succesvol een webshop te beginnen.

Stap 1: nadenken over je product

Het starten van een webshop vergt een goede voorbereiding. Het belangrijkste is natuurlijk: wat ga je verkopen? Hiervoor zal je marktonderzoek moeten gaan doen. Belangrijk hierbij is om te kijken of het product dat je wilt gaan aanbieden al niet teveel op internet wordt aangeboden. Is je product uniek en wordt deze nog nergens aangeboden of kun je aantrekkelijke prijzen aanbieden? Deze onderscheidende elementen kunnen het succes van jouw webshop betekenen! Daarnaast moet je je afvragen wat de doelgroep van het product gaat worden. Die gegevens kun je daarna eenvoudig toepassen op marketingcampagnes.

Stap 2: nadenken over de logistiek en tijd

De tweede stap is om te kijken hoe je qua logistiek omgaat met je webshop, heb je bijvoorbeeld ruimte nodig om je producten op te slaan of ga je de producten vanuit huis verkopen? Ook de verzending is een belangrijk punt van aandacht. Als je product door de brievenbus past zijn de verzendkosten lager dan pakketpost. De verzending en verpakking zul je dus op een bepaalde manier in je productprijzen moeten verwerken als je gratis verzendkosten gaat aanbieden.

Het is van belang om te kijken hoeveel tijd je in je webshop gaat steken. Het bijhouden van een webshop qua marketing en content kost een aanzienlijke inspanning. Sommige leveranciers van producten bieden dropshipment aan, hierbij kan je de artikelen van de leverancier in de webshop plaatsen en zal deze de afhandeling van de bestelling verzorgen. Je hoeft dan dus geen fysieke voorraad te hebben en ook de verzending wordt verzorgt.

Stap 3: naam verzinnen en domeinnaam claimen

Als je alle zaken in kaart gebracht hebt en je hebt een positief beeld over het opstarten van je shop en de investering hierin, kan je starten met het verzinnen van een naam. Het is belangrijk dat in de domeinnaam de klant in één opslag ziet wat voor product er wordt aangeboden.  Zorg voor een korte maar krachtige naam die de bezoeker ook gemakkelijk kan onthouden (claim ook meerdere extensies zodat een concurrent hier niet mee aan de haal kan gaan).

Stap 4: webshop software kiezen

Je bent inmiddels aardig op weg met de voorbereidingen van je webshop. Eén van de belangrijkste stappen is toch wel het kiezen van de webwinkel software. Bij Argeweb kan je terecht voor WordPress hosting in combinatie met WooCommerce, ook bieden wij Joomla hosting waarbij je met Virtuemart een webshop kunt opzetten. Ga je een webshop opzetten met duizenden producten, dan is Magento een aanrader. Argeweb heeft de diverse hostingopties die hierboven zijn beschreven aangepast aan het pakket dat hierop draait, zo kun je dus direct aan de slag! Het is belangrijk om de diverse webwinkel pakketten te testen zodat je weet welk pakket het best bij jouw past.

Stap 5: webwinkel opstarten

Nadat je de keuze hebt gemaakt voor het webwinkelpakket en de domeinnaam hebt geregistreerd kan je starten met de opbouw van de webwinkel. Dit kun je door een webbouwer laten doen maar je kunt er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Binnen de diverse webwinkel systemen heb je eenvoudige plug-ins die je direct kunt installeren en waarbij de shop snel in functies is uit te breiden.

In je webshop kun je kiezen voor een uitgebreid aantal betaalopties, één van de meest gebruikte betaalmethode in Nederland is iDeal. Informeer bij je bank of zoek op internet naar een betaalprovider die voor jou de webshop betalingen kan verzorgen. Er zijn vele betaalproviders waarbij je geen maandbedrag betaald, maar per transactie.

Is je webwinkel af? Denk dan ook nog even over de beveiliging hiervan. Het is namelijk noodzakelijk om een SSL certificaat op je webhosting te activeren. Doormiddel van een SSL certificaat worden de gegevens die op je website verstuurd worden versleuteld verzonden.

Stap 6: Lancering en promotie

Je webshop is af en je kunt niet wachten om online te gaan! Doe de laatste check en controleer of je aan alle regels voldoet. Heb je de algemene voorwaarden online staan, kloppen alle teksten en producten en ben je de privacy verklaring niet vergeten? In de privacy verklaring wordt aangegeven hoe jij met de gegevens van je bezoekers omgaat, ook staat hierin of je gebruik maakt van cookies op je website.

Alles klopt en je webshop staat online! De laatste stap is om te beginnen met de promotie van je webshop. Zet bijvoorbeeld een Google Adwords of Facebook campagne op. Qua inhoud van je site is  content erg belangrijk. Hoe meer en relevanter de content, des te hoger je in de zoekresultaten zult verschijnen. Schrijf bijvoorbeeld zo uitgebreid mogelijke productinfo of maak regelmatig een blog.

Reacties zijn gesloten.