Aflevering 3 – Webshop beginnen

Academy - 25 april 2013 - door Tom van Leeuwen

Aflevering 3 staat geheel in het teken van webshops! In deze aflevering gaat Froukje op bezoek bij Tom Coronel, “e-commerce man van 2011”, succesvol coureur en internetondernemer, om te kijken hoe zijn webshops zo succesvol zijn geworden.

webshopRelinde onderzoekt of een waarborg voor webshops echt nodig is. Om dit uit te zoeken gaat zij langs bij Thuiswinkel.org. Daarna gaat Froukje langs bij ISM eCompany om uit te zoeken wat er precies nodig is bij het starten van een eigen webshop.

 

Meer over webshops

Je hebt een leuk product gevonden en je wil dat gaan verkopen via het internet. Waar begin je dan? In aflevering 3 van Webmee heb je al wat informatie gekregen. Dit artikel geeft je nog iets meer achtergrondinformatie.

Zelf doen of laten doen?
De eerste stap is om goed na te denken over de hele procedure. Heb je kennis van websites en ga je de webshop zelf bouwen of laat je dit door een specialist doen? Let erop dat pas later een specialist inschakelen een hoop uitzoekwerk/ reparatiewerk kan betekenen.

Welk pakket
Er zijn diverse gratis open-source pakketten waarmee je een webshop kunt opzetten. De webhosting pakketten bij Argeweb zijn geschikt voor het hosten van alle veelgebruikte pakketten.

Enkele veelgebruikte pakketten zijn:

  • Magento (een complex pakket, maar met enorm veel functionaliteiten)
  • osCommerce (ouderwetse layout, maar nog veel in gebruik)
  • OpenCart (eenvoudiger in gebruik dan Magento)
  • PrestaShop

Bovenstaande pakketten zijn open-source, dit betekent dat je de software gratis mag gebruiken. Voor de pakketten zijn veel modules te downloaden en installeren waarmee je gemakkelijk je shop kunt uitbreiden met bijvoorbeeld een nieuwsbrief, iDeal en nog heel veel meer. Al deze webshops zijn via de gratis script installer eenvoudig op je webhosting pakket te plaatsen.

Betaalmethode
iDeal betalenDe betaling op de webshop is via veel manieren te regelen. Het systeem iDeal is in Nederland de meest gebruikte betaalmethode. Creditcards worden ook nog veel gebruikt, alleen dat aandeel ligt een stuk hoger in het buitenland. Paypal is ook een handige betaalmethode. Overboeking en automatische incasso zijn betaalmethoden die aan populariteit verliezen.

Je kan al deze betaalmethoden stuk voor stuk aan je site toevoegen, maar er zijn ook Payment Service Providers (PSP) zoals Ogone, Buckaroo of Multisafepay die dit allemaal regelen. Voor een vast bedrag per maand kan je daar betaalmethoden afnemen.

Beveiliging
Let bij een webshop goed op de beveiliging. Klantgegevens moeten beschermd worden! Door middel van een SSL certificaat kan je de klantgegevens beveiligd versturen van en naar je server. Daarnaast moet de server en de software up-to-date zijn. Vergeet hier ook de modules van je webshop pakket niet in mee te nemen.

Betrouwbaar
Je bezoekers moeten een vertrouwd gevoel krijgen bij het bezoeken van je webshop. Let er dus goed op dat je betrouwbaar overkomt.  Een keurmerk kan hieraan bijdragen. Ook kan je de belangrijkste USP’s van je webshop laten zien op je site. Zoals “vandaag besteld, morgen in huis”, of “24/7 klantenservice”.

Het tonen van ervaringen van klanten, zoals reviews, dragen ook bij aan de betrouwbaarheid van je webshop.

Wat vermelden?
Als je producten online verkoopt moeten je klanten een goed beeld krijgen van wat je precies verkoopt. Het is daarom belangrijk om dit goed over te laten komen. Zoals in het filmpje wordt aangegeven moet je goede foto’s hebben, eventueel informatie over de voorraad en informatie over het product zelf – zoals wat is het, wat je ermee kan en wat voor specificaties het product heeft. Bij de specificaties kan je denken aan het gewicht, de afmetingen of bijvoorbeeld hoelang het product meegaat op een volle accu.

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat er ook filmpjes van het product gemaakt worden waarin een verkoper een demonstratie van de mogelijkheden geeft. Dit kan je bezoekers overhalen om bij jou te gaan kopen.

Service
serviceLet erop dat het bij een webshop net zo cruciaal is om goed voor je klanten te zorgen als bij een fysieke winkel. Er komt dus meer bij kijken dan alleen de webshop maken en online hebben staan. Bedenk daarom goed hoe je zaken als klantenservice/ after sales/ retouren etc. wilt gaan aanpakken. En wat doe je als klanten een product terugsturen dat al uit de verpakking is geweest? Consumenten hebben veel rechten, dus let er goed op dat je volgens de regels werkt!

Leuk
Het hebben van een webshop is buiten alle zaken waar je rekening mee moet houden natuurlijk een erg leuke en leerzame ervaring. Meet alles wat je klanten doen en vraag ze om feedback, dan kan je met die informatie je webshop continu verbeteren en wie weet verover je de markt binnenkort!


avatar

Over Tom van Leeuwen

Tom van Leeuwen is werkzaam als Commercieel Directeur bij Argeweb. Zijn passie voor e-commerce en hosting zet hij in om klanten een nog betere ervaring te bieden.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *