5 weetjes over webshops

VPS - 2 november 2011 - door Tom van Leeuwen

1. Omzet online winkelen

De omzet van online winkelen is de afgelopen jaren flink toegenomen en is nog steeds aan het stijgen. Volgens de Thuiswinkel Markt Monitor was de omzet voor de eerste helft van 2011 4,25 miljard euro  ten opzichte van 3,85 miljard in de eerste helft van 2010. Het internet is tevens de grootste oriëntatiebron voordat iemand overgaat tot aankoop, ook bij aankopen in een fysieke winkel.


2. Webshop pakketten

Een webshop opzetten kan met een gehuurde webshop of met een eigen webshop. Met een eigen webshop heeft u de meest uitgebreide mogelijkheden tot uw beschikking en is alles tot in de puntjes aan te passen. Open-source webshops zijn gratis te gebruiken en aan te passen. De meest gebruikte webshop pakketten zijn Magento, osCommerce, Prestashop, Opencart, Virtuemart en Zencart. Deze webshops zijn allemaal te draaien en eenvoudig te installeren op PHP hosting in combinatie met een MySQL database.

3. Betaalmogelijkheden

iDeal logoZorg dat uw klanten kunnen afrekenen met de meest gebruikte betaalmogelijkheden. 54% van de online kopers geeft de voorkeur aan betalen met iDeal, 22% betaalt liever met een acceptgiro en 8% kiest voor overschrijving. 5% kiest voor creditcard en 5% kiest voor PayPal. PayPal en creditcards worden in het buitenland echter weer meer gebruikt . U hoeft niet zelf al deze mogelijkheden in te bouwen in uw webshop, er zijn Payment Service Providers (PSP) die dit uit handen nemen. Er is dan alleen een koppeling met hun systeem nodig. In hun systeem kunt u dan de betaalmogelijkheden selecteren. Buckaroo, Ogone en Multisafepay zijn één van de meest gebruikte PSP’s.

4. Veiligheid

Als (online) winkelier bent u verplicht om op een correcte manier om te gaan met de gegevens van uw klanten. U dient zorg te dragen voor een zo veilig mogelijke webshop. Dit kan door het up-to-date houden van uw webshop systeem. Daarnaast verplicht de Wet Bescherming Persoonsgegevens u zorg te dragen voor de bescherming van klantgegevens, onder andere door het gebruiken van een SSL certificaat (zie CBP,pagina 32).

5. Snelheid

Uit onderzoek bij Amazon.com (Kohavi en Longbotham 2007) bleek dat een 100ms langere laadtijd ervoor zorgde dat de omzet afnam met 1%. Onderzoek van Google (Linden 2006) naar de laadtijd van hun website toonde aan dat 0,5 seconden langere laadtijd 20% minder omzet opleverde. Online shoppers raken afgeleid als het laden van een webshop te lang duurt, 14% gaat dan winkelen bij een andere site en 23% stopt zelfs geheel met winkelen, dit blijkt uit onderzoek van Forrerster Consulting i.o.v. Akamai.

Inefficiënt geprogrammeerde scripts en teveel geladen modules zorgen vaak voor een trage website. Daarnaast heeft een webshop snelle webhosting nodig. Een webshop draait het beste op een VPS, zo heeft u de beschikking over een snelle server die speciaal ingericht kan worden voor het draaien van uw webshop pakket. Een VPS is tevens heel flexibel in te richten, groeit uw webshop dan kan gemakkelijk het geheugen of het aantal processors van uw VPS uitgebreid worden. Informeer vooraf naar de mogelijkheden met betrekking tot uw pakket.


avatar

Over Tom van Leeuwen

Tom van Leeuwen is werkzaam als Commercieel Directeur bij Argeweb. Zijn passie voor e-commerce en hosting zet hij in om klanten een nog betere ervaring te bieden.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *