De opkomst van Cloud Computing en SaaS

E-mail - 27 september 2010 - door Argeweb

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over Cloud Computing. Het heeft veel weg van een hype, maar wel één die we serieus moeten nemen. Grote bedrijven, zoals Microsoft, Google en Amazon omarmen ‘the cloud’ met beide armen.

Cloud Computing

“Cloud Computing is een parallel computersysteem waarbij de software verdeeld is tussen meerdere computers op het internet. The ‘cloud’ (Nederlands: wolk) staat voor het internet en de delen en acties van de applicaties die niet op de machine van de gebruiker plaatsvinden.” Dit is de definitie, zoals die op Wikipedia te vinden is.

‘The Cloud’ is simpelweg een metafoor voor het internet. Het idee is dat zaken zich op het internet bevinden in plaats van op de computer van de gebruiker zelf. Niets nieuws dus. Het is al lang gaande en we gebruiken het al. Websites en webmail zijn de meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden van diensten in ‘the cloud’. De verwachting is alleen dat we het voor steeds meer zaken gaan gebruiken.

Cloud Computing kent verschillende niveaus. De drie belangrijkste basisniveaus zijn:

  • Infrastructuur (IaaS = Infrastructure-as-a-Service)
  • Platform (PaaS = Platform-as-a-Service)
  • Software (SaaS = Software-as-a-Service)

Bron: onsaas.net

Let wel: de (X)aas varianten zijn er in grote getale. Om het concept toe te lichten zijn deze drie echter het meest relevant.

IaaS (Infrastructure-as-a-Service)

Een van de grondgedachten van het concept Cloud Computing is dat u exact afneemt wat u nodig heeft. U betaalt bijvoorbeeld een maandelijks bedrag voor wat u afneemt. Geen eenmalige investeringen dus.

Bij IaaS komt het erop neer dat men computer infrastructuur huurt (as a service). Dit in plaats van zelf te investeren in servers, software, ruimte in een datacenter, netwerk apparatuur en snelle internetverbindingen. Een IaaS-klant is op zoek naar een hosting omgeving (hardware), waarop het haar eigen software kan draaien.

Een treffende vergelijking is de energiemarkt. Als u energie wilt betaalt u ook niet zelf voor de transformatoren die de energie opwekken. U betaalt alleen een afgesproken prijs voor het hetgeen u verbruikt.

PaaS (Platform-as-a-Service)

Bij PaaS wordt hetzelfde aangeboden als IaaS. Het bevat alleen nog een extra laag software, het zogenaamde platform. Dankzij dit platform kan de gebruiker direct applicaties op de infrastructuur draaien.

Het grote verschil met IaaS is dat de software die de applicaties draait al geïnstalleerd en aan de infrastructuur gekoppeld is. Ontwikkelaars kunnen op deze manier gemakkelijk hun applicaties draaien zonder kennis nodig te hebben van het onderhouden van een hosting omgeving.

SaaS (Software-as-a-Service)

De term Software-as-a-Service heeft waarschijnlijk de grootste bekendheid. SaaS-diensten worden onder verschillende namen op de markt gebracht. Microsoft noemt het BPOS (Business Productivity Online Suite) en Google heeft de term Google Docs in het leven geroepen.

Waar het bij SaaS om gaat is dat applicaties steeds meer via internet benaderd kunnen worden. Deze hoeven niet meer op het eigen systeem geïnstalleerd te worden, maar kunnen vanaf elke computer met internet opgestart worden. De applicatie draait op afstand, maar het resultaat voor de gebruiker is hetzelfde. Voor een vast bedrag per gebruiker kan iedereen er gebruik van maken.

De voordelen van SaaS-diensten?

De belangrijkste voordelen van SaaS-diensten zijn:

  • Schaalbaar
  • Altijd bereikbaar
  • Makkelijk samenwerken
  • Kosten besparen

Schaalbaar

De leverancier van de software levert de dienst aan een grotere groep gebruikers. De infrastructuur wordt gedeeld door al deze gebruikers. De leverancier kan het systeem daarom groot opzetten. U kunt klein beginnen en op elk moment naar wens upgraden, als uw organisatie groeit. U neemt op elk moment exact af wat u nodig heeft. U heeft dus nooit te veel en nooit te weinig capaciteit.

Altijd bereikbaar

U bent niet meer afhankelijk van de computer waarop de applicatie geïnstalleerd staat. U kunt de applicatie draaien vanaf elke computer met internet. Crasht uw computer? U kunt op een ander systeem direct verder. Uw applicatie en data staan immers in ‘the cloud’.

Makkelijk samenwerken

Doordat data online bewerkt en opgeslagen wordt is deze altijd up-to-date. Informatie is altijd synchroon en vanaf elke locatie bereikbaar. Dit betekent efficiënter samenwerken.

Kosten besparen

U hoeft niet meer te investeren in hardware, onderhoud en beveiliging. U betaalt alleen een periodiek bedrag voor wat u op dat moment nodig heeft. U betaalt dus nooit te veel voor overbodige capaciteit, zonder dat u het risico loopt ooit over te weinig capaciteit te beschikken.

Welke ‘cloud’-diensten zijn er?

Er worden diverse SaaS-diensten aangeboden. Enkele diensten die een rol spelen bij de verschuiving naar online applicaties van bedrijven zijn:

Toekomstverwachtingen

Steve Ballmer, CEO van Microsoft, heeft vorige maand (maart 2010) tijdens een presentatie duidelijk gesproken over het toekomstbeeld van Microsoft betreffende Cloud Computing. Zij geven krachtig aan “all in” te zijn omtrent cloud-diensten.

70% van hun ontwikkelaars zullen werken aan cloud-gebaseerde projecten. Op korte termijn zal dat zelfs 90% zijn. Zie hier de presentatie:

Gartner verwacht dat in 2010 20% van de bedrijven overgestapt zal zijn naar cloud-diensten. Deze organisatie verwacht tevens dat de jaarlijkse omzet voor dergelijke diensten in 2013 zal oplopen tot 14 miljard dollar, ten opzichte van 7,5 miljard in 2009.

De verwachting is dat klanten van ICT-bedrijven de komende jaren steeds meer zullen gaan vragen naar SaaS-diensten, bijvoorbeeld in plaats van een eigen server op kantoor.Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *