Argeweb | Domeinnaam onderzoek 2017

Domeinnaam - 18 september 2017 - door Elmer Lijst

domeinnaam onderzoek 2017 | Argeweb

Domeinnaam onderzoek: Het aantal domeinnamen blijft stijgen

Het aantal domeinnamen blijft stijgen. Een groei die is toe te wijzen aan het stijgende aantal nieuwe topleveldomeinen. Ook het aantal aan landen gelinkte topleveldomeinen stijgt, waaronder vooral de onverminderd populaire .nl-extensie. Blijkt uit het domeinnaam onderzoek van hostingprovider Argeweb.

Aan het einde van het eerste kwartaal van 2017 waren er ruim 311 miljoen domeinnamen actief, zo meldt de Council of European National top-level Domain Registries (CENTR) in zijn kwartaalrapport.

domeinnaam groei 2017
Bron: centr.org

Ruim de helft van de actieve domeinnamen maakt gebruik van een general topleveldomain (gTLD) Daaronder vallen bijvoorbeeld extensies als .com, .net of .org. Onder deze gTLD’s is de .com-extensie nog altijd verreweg het meest populair. Verisign, dat tientallen miljoenen domeinnamen beheert, telt in een kwartaaltelling dat er een goede 128,4 miljoen sites zijn waarbij de domeinnaam eindigt op .com. Een jaar terug waren dat er nog 126,6 miljoen.

grootste tld extensie
Bron: verisign.com

Van China tot Tokelau

Voor veel lokale ondernemingen of initiatieven is het hebben van een algemeen topleveldomein niet nodig. Het gebruik van domeinen waarin de code van het land verwerkt zit, ccTLD’s, blijft daarom populair. Het aantal ccTLD’s groeit sneller dan het aantal algemene topleveldomeinen. Hoewel .com nog altijd verreweg de populairste optie is, zijn de daaropvolgende populaire opties .ch van China en en .de van Duitsland. Ook de extensie die behoort tot de kleine eilandengroep Tokelau, in de buurt van Nieuw-Zeeland, blijft een van de meest gebruikte ter wereld. Niet vanwege de bloeiende online economie aldaar, wel vanwege het feit dat deze extensies in heel de wereld gratis vast te leggen zijn.

.nl domein groeit sneller

Het Nederlandse .nl blijft een populaire extensie voor domeinnamen. Afgelopen jaar groeide het aantal domeinen dat gebruikmaakt van deze ccTLD met een goede 100.000. Vorig jaar telde Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), dat de .nl-domeinen beheert, er rond deze tijd 5,6 miljoen. Inmiddels is dat gegroeid tot 5,7 miljoen domeinen.

nl domeinnaam groei 2017
Bron: sidn.nl

Het Nederlandse .nl is daarmee de op vijf na populairste van de ccTLD’s, zo meet Verisign. Naast China, Tokelau en Duitsland zijn ook de ccTLD’s van het Verenigd Koninkrijk (.uk) en Rusland (.ru) vaker gebruikt. Waar het totaal aantal ccTLD’s over het afgelopen jaar met 0,8 procent groeide, steeg het aantal .nl domeinen net even iets sneller: met 1,8 procent. Daarmee stijgt de .nl extensie ook een plaatsje in de top tien van meest gebruikte extensies ter wereld, en neemt het weer de negende plaats in.

New gTLD’s: .xyz blijft populair

Sinds 2013 kunnen er ook andere topleveldomeinen worden aangevraagd. Dit levert een keur aan nieuwe en lettercombinaties in de extensies op. De organisatie ICANN geeft deze nieuwe algemene topleveldomeinen (ngTLD) uit, en heeft bijgehouden dat er tot juli van dit jaar 1.226 van deze new gTLD’s beschikbaar zijn. Het aantal domeinnamen dat gebruikmaakt van een ngTLD is flink gestegen vergeleken met vorig jaar. Op 1 juli 2016 waren het er nog 23 miljoen, exact een jaar later 27 miljoen. Het aantal ngo’s (non governmental organisations domeinen) maakt daarmee zo’n 8 procent uit van het totaalaantal domeinnamen.

De populairste van deze nieuwe extensies zijn de vrij algemene .xyz, zo houdt nTLDstats bij. Die laatste extensie wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door het moederbedrijf van Google, Alphabet. Zij hebben de toepasselijke domeinnaam abc.xyz. SIDN merkt echter op dat sinds .xyz domeinen niet meer gratis worden verstrekt, de populariteit wat afneemt. Andere veel gebruikte extensies zijn .top en .loan, die laatste is vooral in trek bij de financiële sector. Van alle domeinnamen met een ngTLD is overigens lang niet alles in gebruik. Iets meer dan 63 procent van de domeinen is geparkeerd, in afwachting van een website. Bekijk hier meer domeinnaam statistieken.


avatar

Over Elmer Lijst

Elmer Lijst is Online Marketeer bij Argeweb met een grote passie voor website- en conversie optimalisatie, SEO en SEA. Daarnaast houdt hij zich bezig met alles omtrent productlanceringen en weet hij als geen ander producten en diensten op een creatieve manier onder de aandacht te brengen.

Reacties zijn gesloten.