Online reis; waar kom je langs als je een website bezoekt?

Webhosting - 1 maart 2017 - door Aksana Mikhalap

Wil je iets online kopen of opzoeken? Dan pak je meteen je favoriete device erbij en raadpleeg je een zoekmachine. De zoekmachine zal je overladen met diverse relevante zoekresultaten. Uit al die zoekresultaten kies je vervolgens een website dat voor jou interessant oogt en klik je op de link om deze website te bezoeken. En dan gebeurt er iets magisch. Binnen enkele seconden is de website op jouw beeldscherm getoverd! Heb je er ooit bij stilgestaan waar zo’n website allemaal langs moet om bij jou op je beeldscherm te verschijnen? Het is bijna een tovertruc!

Router & modem

Om een website te kunnen laden moet je natuurlijk wel beschikken over een internetverbinding. Jouw internetverbinding gaat vaak via een modem en een router of een apparaat dat een modem en een router in één is. Meestal kun je dit kleine kastje in de meterkast van je huis vinden. Op dit apparaatje staat de website echter niet. Daarom moet er verder verbinding gezocht worden om de data van de website op te kunnen halen. Vanuit jouw meterkast loopt de verbinding razend snel door naar de wijkkast.

Wijkkast

Een wijkkast is een klein kastje dat je wellicht wel eens in je eigen wijk hebt zien staan tijdens het fietsen of het uitlaten van je hond. Zo’n wijkkast zorgt er voor dat jij thuis verbinding kunt maken met het internet en je favoriete websites kunt bezoeken. Maar dan ben je er nog niet, want een wijkkast zit weer aangesloten op een wijkcentrale.


Wijkkast 

Wijkcentrale

Wist je dat er in Nederland ongeveer 1400 wijkcentrales zijn? Variërend van kleine huisjes tot grote gebouwen. Jij hebt je vast wel eens afgevraagd waar zo’n gebouw voor is en hoe het er van binnen uitziet. Het is een centrale locatie waar alle koper- of glasvezelkabels van alle woningen in die wijk samenkomen via een wijkkast. Een gebouw vol met draadjes en lampjes dus. Maar ook de wijkcentrale is slechts een onderdeel van deze online reis. Nog drie stappen te gaan om tot de kern van de website te komen, want zonder een provider heb je niks aan een wijkcentrale en een wijkkast. Een provider zorgt ervoor dat jouw huis via een wijkcentrale en wijkkast wordt verbonden met het internet.


Wijkcentrale

Provider

Wil je gebruik maken van het internet dan moet je natuurlijk wel aangesloten zijn bij een provider zoals Ziggo of KPN. Dit zijn organisaties die ervoor zorgen dat jij via wijkcentrales en wijkkasten op het internet worden aangesloten. Zij verkopen dus letterlijk stukjes internet.

Internet

Internet kent iedereen! Sterker nog, we kunnen bijna niet meer zonder. Het magische internet zorgt ervoor dat jouw computer verbonden wordt met een datacenter dat ergens op de wereldbol staat en de juiste server bevat waar de data van die specifieke website op draait die jij graag wilt bezoeken.

Datacenter

Misschien ben je wel eens langs een datacenter gereden, maar is het je gewoon niet opgevallen. Datacenters zijn vaak grote panden waar de nodige voorzieningen beschikbaar zijn om bijvoorbeeld servers onder te brengen. Denk aan klimaatbeheersing, brandblussystemen en back-up stroomvoorzieningen. Een datacenter is een onderdeel van het internet en is een opslagplaats voor diverse (gevoelige) gegevens van zowel particulieren als bedrijven. Daarom zijn datacenters altijd goed beveiligd.


Buitenkant van een Datacenter 


Binnenkant van een Datacenter 

Server

We zijn eindelijk aangekomen bij de kern van de website. Alle afbeeldingen, teksten en andere data waaruit de website bestaat staan allemaal opgeslagen op een server. Servers worden geplaatst in racks in een datacenter. Als jij een website bezoekt wordt deze dus via het internet opgeroepen vanuit een server waar de gegevens van de betreffende website op staan, vervolgens gaat de website via jouw provider langs de wijkcentrale, de wijkkast en uiteindelijk via je router & modem zo je huis in en *poef* de website is getoverd op de scherm van je laptop!

De website die jij bekijkt op jouw scherm legt dus nog een vrij ingewikkelde reis af. En dat binnen enkele seconden! Als je een snelle verbinding hebt tenminste.😉 Om deze reis te verduidelijken hebben we het bovenstaande verwerkt in een infographic.

Eigen website maken?

Heb je een geweldig idee en wil je een eigen hosting website? Dan moet je als eerst een domeinnaam registreren. Check direct of jouw domeinnaam nog beschikbaar is!

 Reacties zijn gesloten.