SEO Tip: header tags

SEO - 8 januari 2014 - door Elmer Lijst

Vorige maand hebben we het belang van een goede title en description behandeld. Een ander belangrijk aandachtspunt voor de vindbaarheid van je website is de opbouw van de verschillende webpagina’s. Dit kun je bewerkstelligen door koppen en tussenkoppen te gebruiken. Deze koppen staan beter bekend als header tags.

Scannende lezers
De meeste mensen lezen je pagina’s niet maar scannen de pagina’s.
Ze willen het liefst in een keer zien of een pagina relevant voor ze is. Ze bekijken de koppen en tussenkoppen en vinden zo sneller de informatie die ze nodig hebben.

Belang voor de vindbaarheid
Google scant (leest) de pagina’s van je website net als een mens en redeneert dat de header tags belangrijke informatie bevatten over de gehele tekst op de webpagina. Het is daarom belangrijk dat je zoektermen opneemt in je header tags, zo zullen je verschillende pagina’s beter gevonden worden. Maar hoe pas ik de header tags toe en hoe staan mijn verschillende pagina’s er nu voor?

De juiste opbouw?
Als eerst bekijk je op verschillende webpagina’s van je eigen website of de header tags goed staan ingesteld.

Dit doe je als volgt: Webpagina –> rechtermuisknop –> bron weergeven.

Je ziet vervolgens de bron code van je website, in de HTML code tref je dan als het goed is de header tags aan. In het onderstaande voorbeeld hebben we een pagina van Argeweb als voorbeeld genomen. Hierin zie je duidelijk de opbouw van de ‘header tags’, h1 en h2. Er zijn in totaal zes verschillende header tags, waarvan h1 de belangrijkste is.

header tags voorbeeld

Header tags toepassen
Zoals gezegd is h1 de belangrijkste header tag, deze moet te allen tijde worden opgenomen op de pagina. In de h1 neem je de zoekterm op, waarop je gevonden wilt worden en waar de webpagina overgaat. Met andere woorden, het vertelt in het kort waar de pagina over gaat.

h1: Pakkende titel waar de webpagina overgaat
h2 en h3: Om meer structuur en overzicht in een tekst aan te brengen.
h4 h5 en h6: worden over het algemeen vrij weinig gebruikt.

CMS
In de meeste CMS systemen (zoals WordPress, Joomla, Drupal, etc.) krijgt de titel van de pagina standaard een h1 opmaak en is het daarnaast heel eenvoudig om zelf de koppen op te maken. Dit doe je bijvoorbeeld in WordPress met de Wysiwyg editor, zie onderstaand screenshot.

Wysiwyg editor

Een paar tips voor een goede opbouw:

  • Header tag ‘h1’ altijd opnemen op elke pagina;
  • H1 vat de tekst in een korte zin samen;
  • Bij lange pagina’s gebruik ook de ‘h2’ en eventueel ‘h3’ voor een overzichtelijke webpagina;
  • Maak koppen en tussenkoppen die direct vertellen waar de alinea’s overgaan;
  • Vertel in h1 kort waar de pagina overgaat.

avatar

Over Elmer Lijst

Elmer Lijst is Online Marketeer bij Argeweb met een grote passie voor website- en conversie optimalisatie, SEO en SEA. Daarnaast houdt hij zich bezig met alles omtrent productlanceringen en weet hij als geen ander producten en diensten op een creatieve manier onder de aandacht te brengen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *